Ouder-kind hechting

De gehechtheid tussen ouder en kind is de basis voor de algehele ontwikkeling van het kind, levenslang. De gehechtheid verloopt in elke ouder-kind relatie op een unieke manier. Karakter van het kind en de ouder, mogelijkheden en beperkingen van het kind en de ouder, temperament, vaardigheden, welzijn en omstandigheden hebben daar invloed op. Om allerlei factoren kan de ouder-kind relatie onder druk komen te staan.

Observatie

Door tijdens spelmomenten de ouder-kind hechting te observeren, kan ik uitleggen waaraan ik zie dat de ouder-kind hechting veilig is, of welke storingen er in de relatie zijn. En hoe de gehechtheid verbeterd kan worden, als dat nodig is.

Video Interactie Begeleiding

Het is ook mogelijk om een vorm van kortdurende video home training in te zetten, genaamd VIPP-SD. VIPP-SD is gebaseerd op de hechtingstheorie. Door korte video opnamen te maken van spelsituaties van jou en je kind en die samen terug te kijken, ontdekken we jullie interactiepatronen. Ik begeleid je bij het veranderen van patronen, zodat er een stevige ouder-kind relatie ontstaat. Dat is de basis van jullie gezinssituatie en van de ontwikkeling van je kind. We leren je kind beter kennen en brengen positiviteit in de thuissituatie. Zo wordt de ouder-kind relatie positief beïnvloed en een gezonde manier van disciplineren beoefend. Deze interventie bestaat uit zeven huisbezoeken en is zeer effectief bewezen.

Supervisie

Tevens volg ik een opleidingstraject tot supervisor van de VIPP-SD interventie. Professionals die theoretisch zijn opgeleid tot het geven van VIPP-SD, geef ik supervisie zodat ze VIPP-SD op een juiste manier leren inzetten in hun hulpverleningspraktijk.

Ervaringen van gezinnen die ik heb begeleid met de VIPP-SD:

8 thoughts on “Ouder-kind hechting

 1. Mama van een bijna-3-jarige meid Bericht van de auteur

  November 2017
  Dit was een topervaring! Toch het inzicht van lichaamstaal naar mijn kind toe en andersom. Hoe het in een klein gebaar zit, de liefde en veiligheid naar elkaar.

 2. Jelena Mun Bericht van de auteur

  Onze Mila is erg aanhankelijk. Omdat zij ook vaak huilerig was maakten wij ons zorgen. Via Indigo Preventie kwamen wij bij Eva van Wijzer in Hechting terecht. Vanaf dag 1 heeft Eva duidelijk uitgelegd wat ze ging doen. Tijdens de opnames van Mila was zij erg professioneel en legde alles goed uit. Bij het terugkijken van de video’s hebben wij veel geleerd. Uiteindelijk zijn wij erachter gekomen dat het allemaal goed is met Mila. Eva legt alles op een rustige en fijne manier uit, hierdoor voelde ik mij op mijn gemak tijdens de begeleiding. Lees je dit en zit je als ouder in dezelfde situatie, dan kan ik Eva van harte aanbevelen.
  Jelena Mun | mama van Mila

 3. Yasmine Bericht van de auteur

  De huisbezoeken van Eva hebben ons als gezin goed geholpen. Spelen en interactie met je kind is heel belangrijk en door de huisbezoeken van Eva is dat alleen beter geworden. Wij nemen nu echt de tijd om elke dag iets te doen met onze dochter en dit heeft een goede effect op haar en haar ontwikkeling.

 4. Melanie Bericht van de auteur

  Terugkijkend op de cursus kan ik niet anders zeggen dan dat zowel mijn dochter en ik het als ontzettend prettig hebben ervaren. De praktische tips en onderbouwing gaven mij veel bevestiging m.b.t. de manier waarop ik mijn dochter opvoed. Ik kan het een ieder aanraden.

 5. Chayenne Bericht van de auteur

  In het begin moest ik erg wennen aan het voor de camera opdrachten uitvoeren en jezelf later terugzien op video. Maar na een paar keer was ik daar wel aan gewend en voelde het vertrouwd.
  Ik heb de bezoekjes als heel fijn en warm ervaren en als een onzekere alleenstaande moeder heb ik er veel positiviteit uit kunnen halen over hoe de hechting tussen mij en mijn zoon is. Ook veel handige tips.

 6. Senem

  Voor mijn dochter van 18 maanden hebben wij de video home training gehad. Enorm tevreden met de “zachte” aanpak van Eva. Zonder op te dringen weet ze je met kleine tips te helpen tot een succesvol resultaat. Ook op de dagen dat er geen training was kon ik haar laagdrempelig benaderen met eventuele vragen. Dankjewel Eva en veel succes in het verder begeleiden van gezinnen.

 7. Zakia Baghour

  Ik ben via het EMC in contact gekomen met Eva. Vanaf de kennismaking was er sprake van een prettige sfeer. Eva is zachtaardig, communicatief sterk en laagdrempelig. Daarnaast kijkt zij goed naar de behoeftes van zowel moeder als kind.
  Geen enkel moment heb ik tijdens de VIP training als onprettig ervaren! Eva geeft goede tips en handvaten, maar respecteert ook wanneer je hier vanaf wijkt. Ik heb veel kennis opgestoken over de communicatie, hechting en opvoeding van onze eenjarige dreumes. Mede dankzij Eva ben ik zelfverzekerd geworden als mama en heb ik veel vertrouwen in de toekomst!

 8. Well

  De huisbezoekjes van Eva zal ik nooit vergeten. Eva is een lieve, geduldige en zachtaardige persoon. Zij heeft mij ongetwijfeld geholpen om de band tussen mij en mijn dochtertje hechter te maken. Bij het eerste keer filmen vond ik het heel spannend. Maar wat fijn om al die feedback te krijgen van Eva!! Leerzaam voor mij als mama maar ook voor het hele gezin. Bij elk huisbezoek zoveel geleerd. Echt een aanrader! Dankjewel Eva voor je aandacht en leerzame tips…we wensen je heel veel succes!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.